



Bahan untuk 100 orang murid
Tepung gandum 4 kilo
Planta 1 tin besarsusu pekat 1 tingula 1 kilogaram halus 1 bungkus kecil
Air secukupnyabatang buluh 100 btgarang 4 bungkuskertas bungkus nasi 1 pekbekas utk uli gandum 8
Cara Membuat - Campurkan tepung gandum, air dan sedikit garam. Lakukan dengan cermat dan sedikit demi sedikit mengikut keperluan. Uli sehingga sebati sehingga menjadi doh. Bila siap gentel doh tadi menjadi bentuk selinder yang panjang sebelum dililit dengan kemas pada sebatang belahan buluh atau ranting. Pastikan ukuran lilit doh tidak terlalu tebal kerana bimbang lambat masak. Jika ada mentega, sapukan di atas doh tadi. Kemudian panggang di tepi api yang sederhana sambil dipusing-pusingkan supaya semua bahagian doh masak dengan sempurna. Apabila telah masak, bolehlah dihidang di atas daun pisang
Langkah keselamatan dan kebersihan
Pastikan semua peralatan dibasuh
tangan mestilah dibasuhBagi perhatian semasa menghidupkan api,jgn buat api di kawasan berisiko berlaku kebakaran seriusBakarlah roti lilit pada api atau bara, jgn pada asap krn mungkin akn berlaku pencemaran dan roti lilit akn berbau asapMakan roti lilit yg betul2 masak shj, Jgn makan roti lilit yg belum masak dikhuatiri menyebabkan kembung dan sakit perut.
No comments:
Post a Comment